Den følelsesmæssige krybekælder

 
 
En tur gennem Forandringens Fire Rum
Af Peter Nørrelund, DJ
 

Få ryddet ud i den følelsesmæssige krybekælder

 

”Det var meget givende, at vi kiggede ind ad på os selv.” Bjarne Hansen, leder af Projektsekretariatet i BUPL, Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund, er ikke i tvivl, da han gør status over turen gennem Forandringens Fire Rum.

Turen gennem rummene kom belejligt. Sekretariatet skulle starte et nyt projekt og samtidigt lukke et eksisterende. En forandring, der ifølge Bjarne Hansen skabte usikkerhed: ”Hvordan håndterer vi to projekter på en gang – vil de komme helt ud af takt med hinanden? Er der plads til mig i det nye projekt?” sagde mine medarbejdere, fortæller Bjarne Hansen, der selv ikke gik fri for en snert af frygt for, at medarbejderne ville døje med to parallelle projekter, der var lige vigtige.

De Fire Rum
De fire rum, der udgør vejen i forandringer er: TILFREDSHED, CENSUR, FORVIRRING og INSPIRATION. Procesleder Agnete Munck forklarer:
”De fire rum er faser, man gennemlever i forandringer. Redskabet består i, at man gennemfører rejsen rum for rum og tager en åben dialog. Hvert rum har spørgsmål og svar, og låget kommer af.”

I vandringen gennem de fire rum fik sekretariatets medarbejdere afklaret en række ting med at håndtere to projekter på samme tid.
”Vi fik talt i dybden om vores oplevelser og vurderinger. Og vi fik løftet låget for de lidt sværere ting, der har ligget og ulmet. Det var OK at tale om skjulte tanker og følelser i rummet CENSUR – ja, det ligger jo ligefrem i navnet”, konstaterer Bjarne Hansen. ”Og i INSPIRATION blev vi vældigt stimulerede, der kom masser af konstruktive ideer på bordet.”
Turen gennem de Fire Rum har givet medarbejderne en helt anden kontrol med afslutningen på deres projekt. ”Vi lagde mærke til, at vi undervejs holdt op med at tale om en nedlukning af projektet, vi talte i stedet om en aflevering af projektet. Det var et bedre udgangspunkt for det kommende projekt”, siger Bjarne Hansen.
”Vi flyttede os, vi blev klarere og mere fokuserede – vi har lært at tage mere magt over vores egne projekter. Det føltes godt, for det var jo os selv, der leverede alt arbejdet. Vi besvarede spørgsmålene, tænkte tankerne, mærkede følelserne, benævnte farerne, lyttede til hinanden og skabte inspirationen sammen. Rammerne lå der selvfølgelig i form af de fire rum, men rejsen, den foretog vi selv.
Turen gennem de fire rum har været en succes”, slår projektleder Bjarne Hansen fast.

OK med negative følelser og tanker
”Forandring er fornyelser, og forandringer er tab og afsked. I metoden er det OK med negative tanker og følelser. Sorg, bitterhed eller vrede bliver fremlagt og lyttet til, så man ikke sidder fast i dem. Forandringens Fire Rum får ryddet ud i den følelsesmæssige krybekælder, så man kan lukke døren, se fremad og tænk nyt, ” slutter Agnete Munck.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få en gratis guide

lederensfemfaelder.lille